Seiko hylder det traditionelle, japanske håndværk

Seiko Presage Craftmanship Series er indbegrebet af det japanske begreb Wabi-Sabi, hvor skønheden opstår i det ufuldkomne, forbigående og ufuldstændige. Ved at anvende traditionelle håndværkere til at fremstille urskiver af porcelæn, lak og emalje, får urene et menneskeligt ansigt, hvor hver lille ufuldkommenhed en del af urets unikke charme og historie.

Sponsoreret indhold

Ny Presage med skive af Arita-porcelæn
I begyndelsen af det 16. århundrede opdagede man i den lille japanske by Arita, at den lokale lerart var ideel til porcelænsfremstilling.
Det blev begyndelsen på en helt ny japansk tradition. Arita-porcelæn – der også blev kendt som Imari-porcelæn på grund af den havn, hvorfra det blev udskibet – blev hurtigt populært, både i Japan og blandt europæiske aristokrater, der beundrede dets delikate skønhed og indviklede håndmalede mønstre.

400 års tradition for porcelænsfremstilling
I mere end 400 år har Arita været det åndelige centrum for porcelænsfremstilling i Japan, hvor den ældste ovn stammer helt tilbage fra Edo-perioden (1603-1868), der var en tid med politisk stabilitet, økonomisk vækst og kulturel opblomstring under shogun’en Tokugawa.

Den dag i dag er Arita stadig centrum for porcelænsfremstilling i Japan, så da Seiko besluttede sig for at hylde porcelænshåndværket i deres Presage Craftmanship Series, var det oplagt at alliere sig med en af de små producenter i byen. Valget faldt på mesterhåndværkeren Hiroyuki Hashiguchi fra en af byens gamle producenter, der har fremstillet porcelæn siden 1830.

Urskiverne krævede en ny form for porcelæn
Det var dog ikke ligetil at udvikle urskiver af porcelæn, for selvom charmen ligger i de små, naturlige variationer i materialet, skulle skiverne dels være stærke, dels passe præcist ind i urkasserne. Derfor måtte Hashiguchi og hans team bruge flere år på at udvikle en helt ny type Arita-porcelæn samt nye højpræcisionsforme for at øge holdbarheden. På værkstedet bager de nu urskiverne ved 1300 °C, hvorefter de glaseres i hånden og bages igen. Til sidst laves huller til viserne og datovinduet, og en tredje bagning udglatter overfladen.

Urmageri for feinschmeckere
På den nye model fremstår urskivens elfenbensfarve som en hyldest til den naturlige farve fra stenen fra Izumiyama-bruddet i Arita. Der er anvendt gennemsigtig glasur, og man har brugt simple streg-indekser, så porcelænets eget særpræg træder frem. På urskiven præges området lige inden for indekserne af et diskret mønster, mens registret ved klokken 6 er forsænket, så det skaber en smuk skygge. Spidserne af minut- og sekundviserne er bøjet let ned mod urskiven, så det er nemmere at aflæse tiden.

Under skiven ligger Seikos kaliber 6R5H med manuelt optræk og 72 timers gangreserve. Urets stålkasse måler 40 mm i diameter, og lænkens skiftende satinfinish og spejlpolering fremhæver urskivens elegante glans. Både kasse og lænke har fået et lag af Seikos Super-Hard Coating, der beskytter mod ridser, og på toppen er der ridsefrit safirglas. Uret er vandtæt til 10 bar, så det kan tåle at blive udsat for vand.

Del denne artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Seneste

Seneste nyt om biler

Altid up-to-date om bilbranchen