IWC præsenterede i foråret et helt enestående ur med evighedskalender og en månefase, der er præcis de næste 45 mio. år. Det horologiske mesterværk er nu topmodel i den opdaterede Portugieser-kollektion.
Sponsoreret indhold
IWC Schaffhausen introducerede i april måned en helt ny serie af modeller i den populære Portugieser-kollektion. Ud over de enkle modeller med tid/dato var der en del med kronografer, én med tourbillon, samt en række med evighedskalender. Og så var der showstopperen, den helt nye og banebrydende model Eternal Calendar, der er udstyret med en endnu mere avanceret evighedskalender, end man før har set.
Vild evighedskalender
IWC har været specialister i den særlige evighedskalender siden deres første inhouse-værk med denne komplikation kom i 1985, et urværk der blev designet og udviklet af IWC’s legendariske urmager Kurt Klaus. Det særlige ved den nye Eternal Calendar er, at det nu er præcist endnu længere ind i fremtiden, for ud over at genkende de forskellige længder af månederne og tilføje en skuddag hvert fjerde år, tager det mekaniske urværk også højde for den gregorianske kalenders komplekse skudårsregler.
Værket er baseret på samme design som den eksisterende evighedskalender, så alt kan indstilles blot ved hjælp af kronen. Men mens den normale evighedskalender er programmeret til en fireårig cyklus, har Portugieser Eternal Calendar en ekstra mekanisme. Hvert fjerde år ved slutningen af februar informerer et nyt modul kalenderen om, hvorvidt det er skudår eller ej. Dette såkaldte 400-års tandhjul fuldfører kun én fuld omdrejning hvert fjerde århundrede. Det indeholder tre fordybninger, som får kalenderen til at springe tre skudår over i denne periode, i tråd med de justeringer der foretages i vores kalender. Modulet er designet med imponerende effektivitet og teknisk elegance og består af kun otte dele, hvilket understreger opfindsomheden og kompetencerne i IWC’s urmagerværksted.
I teorien betyder det, at du ikke blot kan gå med uret konstant resten af dit liv, mens det holder styr på datoen – du kan endda lade uret gå i arv i flere generationer, hvor det selv vil kunne holde styr på dage og år. I praksis kan det dog ikke lade sig gøre, da uret jo skal serviceres jævnligt, hvorved det skal indstilles forfra. Men det tager ikke noget fra den teknologiske bedrift.
Månefase præcis i mere end 45 mio. år
En anden vigtig funktion ved dette ur er den yderst præcise månefase, der kun afviger fra månens bane med én dag efter 45 millioner år. Vanskeligheden ved at vise månefasen på urskiven ligger i, at månen ikke følger en daglig rytme i sin bane rundt om Jorden. En cyklus fra nymåne til nymåne – en lunation – varer ikke 30 dage, men snarere 29 dage, 12 timer, 44 minutter og 2,88 sekunder.
Varigheden af en kalendermåned skal derfor reduceres så tæt som muligt på en månecyklus. Dette opnås ved at placere et reduktionsgear mellem basemekanismen og månefaseskiven. Nøglen til høj præcision ligger i antallet af tandhjul, deres proportioner og antallet af tænder, de har. IWC’s ingeniører har brugt et særligt computerprogram til at simulere mere end 22 billioner forskellige kombinationer, hvorefter de udviklede et nyt reduktionsgear med tre mellemgear. Matematikken bag dette betyder, at visningen kun vil afvige fra månens bane med én dag efter 45 millioner år.
Månefasen vises på urskiven ved hjælp af den karakteristiske Double Moon™-indikator, som viser månen set fra både den nordlige og sydlige halvkugle. Visningen består af to overlejrede skiver. En himmelskive med to små cirkulære åbninger roterer over en fast nedre skive med to prikker. Denne negative repræsentation giver indtrykket af, at to små måner vokser eller aftager. Her er den nedre skive lavet af titanium og dekoreret med et guilloché-mønster, mens den øvre skive er lavet af glas.
Optaget i Guinness Book of Records
Sjovt nok har den nye månefasefunktion medført, at Portugieser Eternal Calendar er blevet anerkendt af Guinness World Records som “Det mest præcise månefase-armbåndsur”. Med en teoretisk afvigelse på kun én dag i 45.361.055 år, er det med længder det mest præcise månefase-ur nogensinde – faktisk slår uret den tidligere verdensrekord med mere end 43 millioner år.
Bag om brandet: IWC
IWC er en forkortelse for International Watch Company, og når det lyder mere amerikansk end schweizisk, så er det fordi mærket blev grundlagt i 1868 af den amerikanske urmager og iværksætter Florentine Ariosto Jones. Han var rejst fra Boston til Schweiz for at udleve sin drøm om at forene schweizisk urmageri (der var kendt for sin kvalitet, men samtidig lave lønninger og gammeldags produktionsforhold), med moderne, amerikanske produktionsmetoder. Visionen var at fremstille de bedste lommeure på markedet. Han etablerede sin fabrik i den lille by Schaffhausen i den tysktalende del af Schweiz, hvor IWC stadig ligger. I dag er fabrikken dog flyttet ind i det imponerende og hypermoderne IWC Manufakurzentrum, der blev indviet i 2018 og er indrettet efter bæredygtige principper og med gode forhold for besøgende.
Se mere på www.iwc.com