Han var kendt som flypioner, men få ved, at Jacob Ellehammer også stod bag Danmarks første motorcykel i serieproduktion. Nu kommer en sjælden model fra 1908 på auktion hos Bruun Rasmussen.
Den fortæller en historie om opfindsomhed, national stolthed og fart over feltet.
Sponsoreret indhold
Midt i Københavns pulserende Istedgade lød der i begyndelsen af 1900-tallet en sagte brummen af opfinderglæde og forbrændingsmotor. Her i et lejet værksted arbejdede en af Danmarks mest visionære teknikere på at gøre transporten friere, hurtigere og mere folkelig gennem motoriseret kørsel. Hans navn var Jacob Ellehammer.
I historien er Ellehammer bedst kendt som pioner indenfor luftfart. I 1906 fløj han som den anden europæer et motordrevet fly på øen Lindholm – tre år efter de amerikanske brødre Wrights første 12 sekunders flyvning.
Med et utal af opfindelser gik han i Danmark under navnet “opfinderen med de tusind ideer”, og i udlandet kendte man ham som “Edison of Denmark”. Men hvad færre ved, er, at han også stod bag Danmarks første masseproducerede motorcykel: Elleham.
Fra urmager til motorvisionær
Jacob Ellehammer blev født i 1871 i Bakkebølle på Sydsjælland. Uddannelsen som urmager lagde grunden til hans livslange fascination af mekanik og præcision. Med erfaring fra flere mekaniske og elektrotekniske virksomheder i København stiftede han som 27-årig i 1898 sin egen virksomhed under navnet “Hansen-Ellehammers Mekaniske Etablissement”, hvor han kastede sig over udviklingen af motorcykler.
De første forsøg var prototyper, drevet af henholdsvis en tre-cylindret radial motor og en schweizisk Zedel-motor med et uortodokst åbent stel. Designmæssigt ligger de tættere på nutidens scootere end de tungere tohjulere.
Men det var i 1904, han lancerede sin første egentlige motorcykel under mærket “Elleham”, der var drevet af en 1-cylindret 330 cc Peugeot-motor og udstyret med et karakteristisk åbent scooter-rørstel. Fire år senere tog han første skridt til udelukkende at bruge en motor af egen fabrikation. Dermed blev Elleham i 1908 Danmarks første 100 % danskproducerede motorcykel.
En maskine med personlighed
Ellehammers maskiner var ikke bare tekniske innovationer, de var udtryk for en særegen dansk designånd. Benzintanken var elegant integreret under fodbrættet, og benzin blev manuelt pumpet fra tanken til et lille reservoir over motoren. Senere blev modellerne raffineret med magnettænding, affjedrede forgafler og mulighed for sidevogn.
Det danske postvæsen tog hurtigt teknologien til sig. Snart kunne man se Ellehams med kasse-sidevogn snurre gennem gaderne med breve og pakker, der udgød en slags motoriseret modernitet midt i det gamle København.
Populariteten toppede før Første Verdenskrig, og det anslås, at over tusind Elleham-motorcykler blev solgt, inden produktionen stoppede i 1916.
Fra værksted til auktionshus
I dag er Elleham et sjældent syn. De få overlevende modeller er eftertragtede blandt samlere ikke blot som motorcykler, men som danske kulturhistoriske artefakter.
Hos Bruun Rasmussen præsenteres nu en sjælden 1908 Elleham 330 cc med stelnummer 0051, som er nænsomt restaureret til original stand. Motoren skal blot køres lidt til, før den igen er klar til at rulle gennem landskabet med sin respektindgydende topfart på omkring 60 km/t.
Det er ikke bare en veteranmotorcykel. Det er en rullende fortælling om dansk opfindsomhed, troen på fremtiden og en tid, hvor man kunne bygge sin egen motor og sælge den fra et værksted i Istedgade.
Auktion og eftersyn
Auktionen er den 30. juni og der er eftersyn hos Bruun Rasmussen, Nørgaardsvej 3, 2800 Lyngby i dagene op til og alle er velkomne.