Liebhavermarkedet blomstrer igen: Unge par fører an

Efter et stille første kvartal på liebhavermarkedet har de seneste to måneder bragt fornyet aktivitet og optimisme. Ejendomsmægler Lars Zola-Honoré fra EDC i Holte giver her et indblik i markedets udvikling og de nye tendenser, der præger salget af liebhaverboliger.

Rolig start på året

“Der var stille på liebhavermarkedet i årets første tre måneder, nok ganske naturligt efter det travle efterår,” siger Lars Zola-Honoré. Det rolige første kvartal afspejler ofte en afventende holdning blandt købere og sælgere, der gerne vil se, hvordan markedet udvikler sig efter årsskiftet. Den særligt stille start i år skyldtes især, at folk afventede påvirkningen af de nye ejendomsskatter. Mange potentielle købere valgte at vente og se, hvordan økonomien og boligmarkedet udviklede sig, inden de traf større beslutninger så som boligkøb.

Fornyet aktivitet

Efter en stille start på året har markedet set betydelig mere aktivitet de seneste to måneder. “De sidste to måneder har været rigtig fornuftige og også budt på meget mere aktivitet og salg af liebhaver boliger,” forklarer Lars Zola-Honoré. Denne opblomstring i aktivitet kan tilskrives flere faktorer, herunder en øget økonomisk optimisme og tillid til, at renten ikke stiger yderligere. Til trods for at der er mange andre bekymringer og usikkerheder i verdenen, opleves denne købergruppe økonomisk optimistisk og ser lyst på fremtiden. Flere købere føler sig trygge ved deres økonomiske situation og er derfor mere villige til at investere i dyre boliger.

Ændret køberadfærd

En interessant tendens, Lars Zola-Honoré har bemærket, er at nogle købere er begyndt at overveje boliger i en højere prisklasse, end de oprindeligt havde tænkt sig. “Vi hører nogle kunder oplever, at de føler de får utrolig meget mere for deres penge, hvis de tør springe ud i en prisklasse lidt højere end de ellers har kigget på,” siger han. Dette kan skyldes en opfattelse af, at de dyrere boliger giver mere værdi for pengene, måske på grund af bedre beliggenhed, større plads eller højere kvalitet. Denne trend kan også indikere en ændring i denne købergruppes prioriteter til deres fremtidige hjem, hvor kvalitet og langsigtet værdi bliver vægtet højere end prisen alene.

Yngre købere dominerer

En anden tendens er, at yngre købere i 30’erne med små børn er begyndt at dominere liebhavermarkedet i den seneste periode. ”Jeg bemærker særligt en stigende aktivitet blandt denne gruppe af yngre købere,” fortæller Lars Zola-Honoré.

 Han tilføjer, at denne gruppe er motiveret af lønstigninger og en optimistisk økonomisk fremtid.  “Det er den målgruppe, jeg oplever fylder mest som købere til de dyrere boliger p.t.” Mange af disse yngre købere ser en dyrere bolig som en langsigtet investering i deres families fremtid.

Hvad lægger køberne vægt på?

De yngre købere lægger ofte vægt på beliggenhed og stand. Konkret efterspørges børnevenlige beliggenheder nær skoler og de klassiske eksklusive kvarterer som Dronninggårds Allé, Søllerød, Vedbæk, Hellerup og Charlottenlund. Boligtypen er ofte de klassiske palævillaer, men også mere arkitekttegnede boliger er populære. Her sættes særligt pris på, hvis den oprindelige stil er holdt i forbindelse med nyistandsættelse, så 60’er, 80’er eller funkisstilen er bevaret som en rød tråd.

Indretning spiller også en stor rolle, især for den unge målgruppe, der typisk ønsker fire soveværelser på samme plan og plads til store børn i en kælder eller annex på sigt. Boligen skal først og fremmest være i en god beliggenhed. Herefter tæller det meget, at boligen er stort set indflytningsklar og har mulighed for at rumme familien i mange år.

Forventninger til fremtiden

Lars Zola-Honoré forventer, at andre købergrupper snart vil følge trop. “Forældre med teenagebørn og de lidt ældre ægtepar forventer jeg snart vil følge trop, når der bliver endnu mere travlhed i boligmarkedet,” siger han. Denne forventning baserer sig på en antagelse om, at når markedet bliver mere travlt, vil flere købere føle sig trygge ved at træffe større økonomiske beslutninger. Den øgede aktivitet blandt yngre købere kan således være en forløber for en bredere opblomstring på det øvrige boligmarked.

De andre målgrupper, som dem med store børn og de lidt ældre ægtepar, prioriterer højere med fx udsigt til sø, skov eller hav. Den første gruppe naturligvis med god plads til teenagerne og store fester, mens den anden gerne ønsker flere store stuer og boliger i ét plan.

Økonomiske udsigter

Lars Zola-Honoré mener, at den økonomiske optimisme hos denne købergruppe er med til at drive markedet frem. “Deres generelle optimisme omkring økonomien i fremtiden påvirker boligmarkedet, specielt for liebhaverboliger,” siger han. Jo mere økonomisk stabilitet og fremgang, desto mere får køberne den nødvendige tryghed til at foretage store investeringer.

Alt i alt viser liebhavermarkedet tegn på fremdrift og vækst, med nye købergrupper, der er villige til at investere i deres drømmeboliger. Lars Zola-Honoré forbliver optimistisk og forventer, at denne positive trend vil fortsætte ind i de kommende måneder. “Vi ser frem til en spændende tid på liebhavermarkedet med med fortsat mere aktivitet og optimisme,” afslutter han. Denne trend vil smitte af på hele branchen, som ser frem til en periode med stabilitet og vækst, hvor både købere og sælgere kan drage fordel af et dynamisk og sundt marked.

Del denne artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Seneste

Seneste nyt om biler

Altid up-to-date om bilbranchen