Oris giver en hjælpende hånd til korallerne

Oris har netop lanceret den fjerde udgave af deres limited edition Great Barrier Reef, og for første gang er det med Oris’ eget kaliber 400 ombord. Oris støtter samtidig Reef Restoration Foundation, der arbejder for at beskytte – og genskabe – Australiens legendariske koralrev.

Sponsoreret indhold

For Oris er vand vigtigt. Gennem en mangeårig kampagne med navnet ‘Oris Change for the Better’ har det uafhængige urmærke fra Hölstein i Schweiz bakket op om støtteprojekter for alt fra hammerhajer og Vadehavet til kampen mod plastik i verdenshavene. Som regel munder det ud i en særudgave af det populære dykkerur, Aquis, mens Oris donerer penge og/eller ure til samarbejdspartnerne.
Sådan var det bl.a. i 2010 og igen i 2016, da man teamede op med organisationen Australian Marine Conservation Society (AMCS), Australiens førende velgørenhedsorganisation for beskyttelse af marine økosystemer.

Oris udviklede i begge tilfælde modellen Aquis Great Barrier Reef (I og II) til formålet, men da uret kom i sin tredje inkarnation i 2019, var det med den ny samarbejdspartner – Reef Restoration Foundation (RRF). Denne sommer har man så sendt den fjerde udgave af Aquis Great Barrier Reef på gaden. Igen er det i samarbejde med RRF, der er kendt for at have udviklet deres helt eget koraltræs-systemer til at genoprette rev, der er påvirket af især forurening og klimaforandringer. Og hvad får RRF – og ikke mindst Great Barrier Reef – så ud af samarbejdet med Oris? Det har vi spurgt organisationens CEO, Ryan Donnelly, om. Men først må vi have lidt baggrund.

Hvad er historien bag Reef Restoration Foundation?
“I 2016 blev den nordlige tredjedel af Great Barrier Reef udsat for en intens hedebølge i vandet, der forårsagede den værste koralblegning nogensinde set. Det påvirkede mere end 90 procent af koralrevene mellem Cairns og Cape York på Australiens nordspids.

Mange forskere var chokerede over omfanget af effekterne. En lokal akvarie-entusiast fik så idéen om at starte en organisation, der kunne kopiere arbejdet fra en gruppe i Florida Keys, der siden 2007 havde arbejdet aktivt med at genoprette koralrev. Således blev Reef Restoration Foundation født.”

Hvor opererer fonden i dag, og hvilke projekter fokuserer I på?
“Fonden fokuserer udelukkende på koralplanteskoler på Great Barrier Reef. Vi arbejder nu tre steder. Fitzroy Island er et kystnært rev og vores R&D-sted, hvor vi eksperimenterer og innoverer. Hastings Reef er en anden del af revet, der har haft svært ved at komme sig efter to kategori 5-cykloner ramte i 2007 og 2011 og efterfølgende massedød i 2016 og 2017. Endelig har vi vores tredje sted, Moore Reef, der fungerer som vores primære indsatsområde. Vi fokuserer på det, vi kalder Resilience & Recovery-program, hvor vi fastgør koralfragmenter til grene af glasfiber på vores mobile ‘træer’. Formålet med disse ‘planteskoler’ er at skabe og bevare gydebestand for milliarder af korallarver til miljøet år efter år.”

Hvorfor er koralrev vigtige?
“Koralrev findes i over 100 lande rundt om i verden. De understøtter havets biodiversitet og giver vigtige økonomiske, sociale og kulturelle fordele. Over 800 arter af revbyggende koraller skaber levesteder for anslået en tredjedel af alle navngivne marine arter, eksklusive mikrober og svampe.

Forskere anslår, at mere end 90 procent af koralrevarter ikke er navngivet, og at det samlede antal revarter kan overstige 800.000.

Koralrev er også rige på symbiotiske forhold mellem arter, der er blevet finpudset af millioner af års evolution. Koralrev gavner anslået en milliard mennesker, enten direkte eller indirekte.”

Hvad er de største trusler mod koralrev?
“Klimaændringer er den største trussel mod koralrev globalt. På Great Barrier Reef er der store offentlige investeringer, der bl.a. skal kontrollere populationer af koralrovdyr, forbedre vandkvaliteten, begrænse virkningerne af kystudvikling og sikre, at vores fiskeri er vel forvaltet. Disse foranstaltninger tjener dog kun til at afbøde de globale virkninger af ophobningen af drivhusgasser i atmosfæren, der forårsager, at planeten opvarmes.

Siden den kambriske eksplosion for mere end en halv milliard år siden, som forårsagede en dramatisk stigning i artsdiversitet og økologi, har der været fem masseudryddelsesbegivenheder, hver drevet af naturlige begivenheder, der forårsagede klimaændringer.

Disse begivenheder foregik over titusinder til hundredtusinder af år og var irreversible.
Den nuværende opvarmningshastighed er drevet af handlingerne fra en enkelt art og er hundredvis af gange hurtigere end det, der skete under de tidligere udryddelsesbegivenheder.

Forskellen er, at den nuværende kurs kan vendes. Selv med en hurtig reduktion af drivhusgasemissioner forventes det, at biodiversiteten vil falde i hvert økosystem i løbet af de næste par årtier, da hver arts naturlige tilpasningsevne bliver udfordret. Koralrev og tropiske regnskove er særligt sårbare.”

Hvornår stødte du først på Oris, og hvordan har jeres partnerskab udviklet sig?
“Oris kom ombord som sponsor i 2018. Aftalen omfattede sponsorering af en koraltræ-planteskole. Det inkluderede også levering af en række smukke ure, hvoraf et par stykker er blevet solgt for at støtte vores program – og et af dem fortsætter jeg med at bære.”

Hvilken rolle vil Great Barrier Reef Limited Edition IV spille i at støtte fonden og dens mission?
“Det vil hjælpe os økonomisk, da vi nu skal ansætte et team af feltoperatører med de nødvendige færdigheder og erfaring. Desuden sigter vi mod at udvide omfanget af vores arbejde, hvilket vil indebære køb af materialer. Aftalen inkluderer fem ure, som vi vil bruge til at promovere forholdet og omsætte til kontanter til støtte for vores program.”

Modellen måler 43,5 mm og er vandtæt ned til 300 meter. På bagkassen er indgraveret både stjernebilledet sydkorset og den type koral, man hjælper på vej i projektet Coral Restoration Foundation. Under bagkassen ligger for første gang i denne models historie Oris’ inhouse værk kaliber 400, der udover at beskytte effektivt mod magnetisme også giver imponerende fem dages gangreserve. Endelig lover Oris hele 10 års garanti på mekanikken.

Del denne artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest