Urushi-lak som dekorativ kunstform

Vi kender den japanske tradition for tykke, glansfulde lakker fra skåle, smykker og møbler.
Seiko udnytter samme teknik til at opnå urskiver med utrolige farver og dybde.

Sponsoreret indhold

Den japanske Urushi-lak er en århundreder gammel dekorativ kunstform, der traditionelt har spillet en stor rolle i design og indretning. Urushi-lak fremstilles af saften fra laktræet (Toxicodendron vernicifluum) og har været brugt i over 9000 år til at dekorere og beskytte især møbler, skåle og smykker. Lakken udvindes fra træets saft, som tappes og behandles omhyggeligt. Efter opsamling filtreres og raffineres saften for at opnå en klar lak, der kan påføres i tynde lag.

Processen med at påføre urushi-lak er lang og omhyggelig. Hvert lag lak skal tørre og hærde under specifikke forhold med høj luftfugtighed, før næste lag påføres. Resultatet er en hård, skinnende overflade, der er modstandsdygtig over for vand, varme og slid. Lakken kan også blandes med pigmenter for at skabe rige farver og detaljerede mønstre.

Presage med Urushi-lakskive
Seiko har indgået et samarbejde med urushi-lakkunstner Isshu Tamura, som leder et team af dygtige håndværkere, der fremstiller urskiverne til modellen Presage Craftmanship. Hver eneste skive er et lille kunstværk, hvor lakken omhyggeligt påføres og poleres et utal af gange for at opnå den karakteristiske glans og farvedybde. Skivens spil i lyset er helt fantastisk, og når du skæver ned for at aflæse tiden, ser du ikke blot et ur, men et lille stykke japansk kulturhistorie.

Modellen her måler 40,2 mm og er skabt i stål, der har fået et lag af Seikos Super-Hard Coating, der beskytter mod ridser. På toppen er der ridsefrit safirglas. Indvendigt ligger det automatiske kaliber 6R55, der giver 72 timers gangreserve.

Del denne artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest