Forestil dig en byggeplads, hvor maskiner uden slitage, fejltrin eller kaffepauser rejser hele huse – ikke sten for sten, men lag for lag. Hvor vægge ikke længere skal være rette og firkantede, men kan bølge og bule, som arkitekten drømmer om. Det lyder måske som science fiction, men hos 3DCP Group er det hverdagen.
“Vi kan faktisk printe tre boliger om ugen – det gad jeg godt se et murersjak hamle op med,” siger Mikkel Brich, CEO i 3DCP Group, med et smil.
I Holstebro er virksomheden netop gået i gang med Europas største 3D-printede byggeri: 36 almennyttige studieboliger. Men vejen dertil har været alt andet end snorlige.
Byggeri uden skarpe kanter
Ifølge Mikkel Brich er forskellen mellem traditionelt byggeri og 3D-printet byggeri til at få øje på. Hvor traditionelle byggematerialer kommer i faste former som klodser og plader, følger en 3D-printer et koordinatsystem og kan uden videre skabe buede, bølgede og organiske former – uden ekstra omkostninger.
“Vi fjerner en række begrænsninger, som man normalt har i traditionelt byggeri,” fortæller Mikkel Brich. “Vi kan lave noget med lidt mere spændende arkitektur, uden at det koster mere.”
Robotter løfter byrden
Et andet centralt element er automatiseringen. Hvor traditionelle byggepladser kræver mange håndværkere og tunge, gentagne løft, klarer robotterne arbejdet i 3D-printet byggeri. Ifølge Mikkel Brich betyder det, at 3DCP Group kun behøver to mand på byggepladsen, hvilket også adresserer den forventede mangel på håndværkere i fremtiden.
Første spadestik til Europas største 3D-printede byggeri
For nylig tog 3DCP Group første spadestik til Europas største 3D-printede byggeri: 36 almennyttige studieboliger i Holstebro. Ifølge Mikkel Brich har byggeriet potentiale til at holde sig inden for rammebeløbet for almene boliger – et område, der ellers er udfordret af stigende omkostninger.
“Vi kan levere noget federe end det, man typisk ser i almene boliger, og stadig overholde rammebeløbet,” siger han.
Indvendigt byder boligerne på fem en halv meter til loftet, rå betonvægge kombineret med varme materialer som træ og kork – og en akustik, der overrasker positivt, selv fra de strukturerede 3D-printede vægge.
Bæredygtighed på sigt
Selvom teknologien endnu ikke kan kaldes bæredygtig, arbejder 3DCP Group målrettet på at mindske materialeforbrug og CO₂-aftryk. I dag anvender de FUTURECEM fra Aalborg Portland – en cementtype, der udnytter synergien mellem kalcineret ler og kalkfiller til at reducere CO₂-udledningen med op til 30 % sammenlignet med traditionel cement .
“På studieboligprojektet bruger vi kun 110 kubikmeter beton i alt, fordi vi bygger med tynde lag på fem centimeter,” forklarer Mikkel Brich. “Men vi tror på, at fremtidens 3D-printede byggeri vil ske med klimaneutrale materialer.”
Nye byggemetoder udfordres af gamle regler
En af de største udfordringer har været at tilpasse 3D-printet byggeri til gældende bygningsreglementer, som ifølge Mikkel Brich i sagens natur er bagudskuende. Teknologien placerer sig mellem kendte konstruktionsformer som murværk og støbt beton – og kræver derfor særskilte løsninger.
“Vi har kæmpet for at få teknologien anerkendt under eksisterende regelsæt,” siger Mikkel Brich. “Men nu ser vi lys for enden af tunnelen. I Irland har man fundet en vej ved at tilpasse 3D-printede elementer til murværksnormer, og det bliver måske også vores vej frem.”
Dansk teknologi med global rækkevidde
Danmark markerer sig stærkt inden for 3D-printet byggeri, og 3DCP Group spiller en central rolle i denne udvikling. Virksomheden benytter 3D-printere fra danske COBOD International, som har leveret udstyr til mere end halvdelen af verdens 3D-printede byggerier. Teknologien har allerede vist sit værd i udfordrende omgivelser – fra krigsramte områder i Ukraine til jordskælvsudsatte regioner i Guatemala.
“Det er den samme software, der tegner en actionfigur, som vi bruger til at tegne et hus,” siger Mikkel Brich. “Konceptet er det samme – bare i kæmpeformat.”
For Mikkel Brich er budskabet klart: 3D-printet byggeri er en mulighed, som flere bør gribe.
“Kom i gang,” siger han. “Vi har brug for flere aktører i branchen. De udfordringer, vi møder, især med regelsæt og traditionelle arbejdsmetoder, er for store til at løfte alene.