Historien om Portugieser-kollektionen starter i 1939

To portugisere går ind på en urfabrik og bestiller en helt ny type armbåndsur…
Det lyder måske som starten på en vittighed, men det var faktisk sådan IWC’s ikoniske Portugieser-kollektion blev født.

Historien går, at to portugisiske urforhandlere henvendte sig til IWC i midten af 1930erne og bad om at få fremstillet et stort armbåndsur med samme præcision, som et af mærkets legendariske lommeure. Tiden var ellers til små, fine art deco-ure på 28-33 mm, men IWC tog udfordringen op. Urmagerne i Schaffhausen tog deres kaliber 74, der normalt lå i lommeurene, og satte det ind i en 41,5 mm stor stålkasse. Skiven blev designet med inspiration fra de deck-ure, IWC producerede til skibene i The British Royal Navy. Udtrykket blev derfor maritimt og minimalistisk, og det var meget let at aflæse tiden i kraft af den hvide skive, registret med sekunder ved klokken 6, minutmarkeringerne hele vejen rundt om skiven, arabertallene og de slanke feuille-hænder (bladhænder).

Gik i glemmebogen
Om de to portugisiske herrer var tilfredse, skal være usagt, men uret, der blot fik navnet ref. 325, er set med nutidens øjne lidt af et tidløst mesterstykke, der ville kunne bæres i dag, uden at man på nogen måde ville tænke, at det så bedaget ud. Det rene, næsten minimalistiske design taler direkte til en moderne forbruger, og formatet gør det anvendeligt til både mænd og kvinder – og til alt fra kontorliv og fritidsaktiviteter til mere festlige anledninger med jakkesæt. Men ikke alle så sådan på det, da uret så dagens lys. Måske var uret simpelthen for langt forud for sin tid, for modellen blev kun produceret i ganske få eksemplarer. Ifølge IWC’s egne arkiver havde man frem til slutningen af 1970erne kun solgt 690 stk.

En af årets nyheder: IWC Portugieser Automatic 42 mm (ref. 501702). Pris 108.000 kr.

Relanceret i 1993
Det blev der dog ændret på, da man i 1993 besluttede at relancere model 325 i en moderne udgave og give den navnet Portugieser – dels som en hilsen til de to portugisere, der var anledningen til uret, dels som en henvisning til de mange portugisiske søfarere og opdagelsesrejsende gennem tiden.
Relanceringen i 1993 var en limited edition, der var med til at markere urmærkets 125 års fødselsdag, og de 1.000 modeller i stål, 500 i guld og 250 i platin blev revet væk. Og så var det jo nærliggende for IWC at fortsætte ad Portugieser-sporet de følgende år.

I 1998 kom kronografen til, hvis grunddesign har været stort set uændret siden og nok er den model, de fleste forbinder med kollektionen.

I 2010 stødte den maritime Yacht Club til kollektionen, og derudover er der kommet en lang række eksklusive varianter i ædelmetaller med bl.a. evighedskalender og tourbillon.

Del denne artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest