Milas er hjerteblod og godt håndværk

Milas Jewellery i centrum af København har i snart 30 år fået smykkedrømme til at blive til virkelighed. For indehaver Minna Lund er butikken og værkstedet et livsprojekt, hvor det tætte forhold til kunderne er i vigtigt.

I hjertet af København ligger en af landets største guldsmede, hvor det traditionsrige smykkehåndværk holdes i live af et team på frem guldsmede og en lærling, der sammen reparerer, designer og fremstiller de nye smykker til kunderne. Milas Jewellery hedder forretningen, der ligger i Kompagnistræde. Her har indehaver og guldsmed Minna Lund og hendes team gennem nu 29 år fremstillet unikke smykker til kunder fra nær og fjern.

“Milas er mit liv og mit hjerteblod. Det er en butik med værksted – eller omvendt – et dejligt sted midt i København, hvor jeg har sat nøglen i døren i mere end 29 år. Vi er et stærkt team, hvor vi alle har forskellige spidskompetencer, og det gør, at vi supplerer hinanden godt og sammen kan løse meget kringlede opgaver.”

Smykker med personlige historier

I processen med at skabe smykker opstår der tit et tæt forhold til kunderne – og nogle af dem har været kunder i årtier. “At lave smykker er meget personligt. Der er en masse følelser og historie i smykker – vi arbejder fx ofte med familiesmykker, hvor historien betyder noget helt særligt. Jeg får lov til at røre og bevæge mennesker med mit håndværk, det er en fantastisk side af mit arbejde”.

En anden fantastisk side af hendes arbejde er at være med til at uddanne morgendagens guldsmede, og derfor har hun haft lærlinge gennem 28 år. “Her i forsommeren skal jeg med min lærling op på Københavns Rådhus, fordi hun modtager Håndværkerforeningens medalje, der overrækkes af HM kong Frederik. Det er det fineste, man kan opnå som håndværker, og det er nu tredje gang, at jeg oplever det med en af mine lærlinge.”

Kig forbi med dit smykkeskrin

Smykkerne hos Milas er primært Minna Lunds designs, og alt bliver lavet fra bunden af på værkstedet – ind i mellem i tæt samarbejde med kunderne. En del af kunderne kommer nemlig ind med smykkeskrin fuld af arvesmykker, som de gerne vil have ændret eller moderniseret. Så gennemgår de sammen med guldsmedene hvad, der trænger til reparation og hvad der evt. kan blive til noget helt nyt.

“Derefter laver vi de aftalte smykker, reparationer mm. Mange afregner også overskydende materialer i processen,” siger Minna Lund.

Dét er også en del af en fin, bæredygtig tanke, mener hun: “I vores fag har vi nu i mange år set, at smykker er blevet et stærkt industrialiseret køb og smid væk-produkt – og dét går jo ikke. Jeg holder meget af tanken om at lave smykker, der varer længe – rigtig længe. Og når noget går i stykker, kan det repareres, smeltes om, blive til nyt. For nylig havde jeg besøg af en kvinde i butikken, der havde tre ringe på som hun havde fået for 28 år siden – og aldrig taget dem af. Det gjorde mig helt rørt!”

Se mere på www.milasjewellery.dk og www.Facebook.com/MilasJewellery

Del artiklen
Facebook
X
LinkedIn