Seikos legendariske dykkerur får nyt liv

Sponsoreret indhold

Den nye trilogi af Seiko Prospex-dykkerure giver den perfekte blanding af vintage-vibe, moderne urmageri og professionelle dykkeregenskaber.

Seiko var måske ikke de første til at udvikle moderne dykkerure, men da først det japanske urmærke begyndte at fokusere på vandtætte og robuste sportsure, gik det stærkt. I 1965 lanceredes Seikos – og dermed Japans – første dykkerur – Seiko 150 m Diver’s Watch ref. 6217, der kendes bedre som ‘62MAS’. Det blev begyndelsen på en serie af dykkerure, der nærmest eksploderede i popularitet op gennem 1960erne og 1970erne, hvor en hastigt voksende målgruppe af forbrugere ønskede sig et ur, der kunne holde til sport og fritidsaktiviteter.

Ny generation af mekaniske dykkerure

62MAS-modellens klassiske formsprog blev genoplivet første gang i 2017, men især med modellerne fra 2020 (SPB143 m.fl.) opnåede kollektionen stor popularitet med sin blanding af vintage-vibe på overfladen og moderne urmageri under overfladen. Det er denne bølge af succes, Seiko nu rider videre på med tre nye modeller, der rammer de danske butikker til juni.

Der er tale om to ‘standard-modeller’ samt en særlig jubilæumsmodel, der er en hyldest til, at det i år er præcis 100 år siden, selve Seiko-brandet blev skabt. Historien om Seiko går i princippet tilbage til 1881, da den blot 21-årige Kintaro Hattori åbnede en urmagerbutik i Tokyos Ginza-distrikt. Navnet Seiko – som betyder ‘præcis’ eller ‘eksakt – kom dog først på skiverne i 1924, efter at et stort jordskælv havde lagt Seikosha-fabrikken i ruiner.

Finjusteringer i designet

De tre nye modeller imponerer med overraskende detaljer i design, teknologi og konstruktion, og selvom der rent æstetisk ikke er sket en større revolution i forhold til de tidligere udgaver, så er der foretaget et par fine designmæssige justeringer. Uret måler nu 40,0 mm (mod før 40,5 mm), og 13 mm i tykkelsen (mod 13,2 mm før), hornene er forkortet samtidig med at lænken har fået kortere led og et mindre spænde. Alt i alt giver det en lidt bedre bærekomfort på håndleddet. Desuden er datovinduet flyttet til mellem kl. 4 og 5, for at give et mere symmetrisk design – og give plads til mere af det selvlysende materiale Lumibrite ved kl. 3, så det er nemmere at aflæse uret, efter mørket er faldet på. Endelig har Seiko opgraderet specifikationerne, så urene nu opfylder ISO-kravene for et ‘ægte’ dykkerur med 300 meters vandtæthed.

Alle tre nye modeller drives af Seikos nyeste, egenproducerede, automatiske urværk, kaliber 6R55, der har en gangreserve på 72 timer – hvilket er en forbedring på 2 timer i forhold til forgængeren 6R35.

Arven fra Kintaro Hattori

Som udgangspunkt kommer alle tre modeller på lænke, men jubilæumsmodellen SPB455 med den antrazitgrå skive og de gyldne indekser leveres desuden med en tekstilrem lavet ved hjælp af en traditionel japansk fletteteknik kaldet Seichu.

Jubilæumsmodellens vintage-inspirerede farveskema skal i øvrigt lede tankerne hen på Seikos 100-årige historie – og de små, men vigtige justeringer i designet er et fint nik til grundlægger Kintaro Hattoris motto, ‘et skridt foran de andre’. Han døde i 1934, længe før dykkerurene kom til, men Seiko har siden fulgt hans filosofi og været på forkant med udviklingen – bl.a. da man som de første introducerede quartz-værker i armbåndsure i 1969, og da man lancerede det innovative og stadig helt unikke spring drive-værk i 1999.

Verdens mest alsidige urmærke

I dag markerer Seiko sig ved ikke blot at være en af de allerstørste producenter af armbåndsure, men også ved, at man som et af ganske få mærker tilbyder et meget bredt spektrum af ure i stort set alle prislag. Hvis man tillader sig at tage Grand Seiko med i billedet (selvom det formelt set er udskilt som et selvstændigt urmærke), er der ure fra et par tusinde kroner og op til flere hundrede tusinde kroner. Desuden findes der Seiko-ure med mange forskellige former for urværker – quartz, kinetic, solar, mekanisk, spring drive – det er der faktisk ikke andre mærker, der kan matche. Endelig er Seiko en af blot ganske få urmærker, hvor man både producerer samtlige dele inhouse og samler urene på stedet.

Se mere om Seiko på www.seikowatches.com

Del artiklen
Facebook
X
LinkedIn