Det går fortsat stærkt på det spanske ejendomsmarked

Sponsoreret indhold

Der er megen aktivitet med handler i alle prislag, siger advokat Mona Davidsen, der har kontor i Spanien, hvor hun bl.a. arbejder med rådgivning om køb og salg af fast ejendom.

”Det er fortsat sådan, at man kan risikere, at den bolig, man har valgt ud og skal se på om en uge, er solgt, når man kommer. Det går stærkt, og det er i alle prislag,” siger advokat Mona Davidsen fra Spanien, hvor hun har arbejdet med rådgivning om køb og salg af fast ejendom siden 2000.

Hun mener, at den store interesse kan have noget at gøre med den urolige situation mange steder, og at man vælger en feriedestination, hvor klimaaftrykket er mindre, når man skal rejse dertil. Hertil kommer, at Spanien er et sikkert velfungerende land med et fornuftigt prisniveau på forbrugsvarer og transport.
”Der er fortsat en tendens til, at børnefamilier bosætter sig hernede for at arbejde.”

Pensionister flytter ikke permanent til Spanien mere i samme omfang som før. Dobbeltbeskatningsaftalen med Spanien (og Frankrig) blev opsagt i 2007 med virkning fra 2009. Det betød i praksis, at danske pensionsudbetalinger beskattes i Danmark. Desuden har der altid været en vis sprogbarriere – kommer man på hospitalet i Spanien, vil en dansk pensionist ofte ikke forstå, hvad der bliver sagt.
”I stedet vælger de fleste danske pensionister i dag at bevare folkeregisteradressen i Danmark og opholde sig i Spanien de lovlige 2 gange 3 måneder om året.”

En ny kategori af danske ”tilflyttere” er unge, der arbejder i et callcenter i en periode.

Hvor skal man købe?
Mona Davidsen har kontor i Fuengirola, men rådgiver om ejendomskøb i hele Spanien. Hun oplever en efterspørgsel i hele spektret af priser – fra ejendomme til 5 mio. euro til lejligheder til 200.000 euro. Hvad angår beliggenheden, er der flere områder, der tiltrækker sig interesse fra køberne.
”På Costa Blanca er der en del prisfornuftige projekter, men der er varmere om vinteren på Costa del Sol. Her konkurrerer Estepona med Marbella om at være mest mondæn og dermed jetsettets højborg. Der er et utal af smukke byer på begge sider af Malaga, som er en kulturperle. Nogle finder et hus i en landsby og andre en bylejlighed i Malaga. Barcelona er meget populær i øjeblikket.

Hvis man overvejer at korttidsudleje sin bolig, skal man være opmærksom på, at der flere steder er kommet restriktioner på udlejning i storbyerne og på Mallorca. En del ejerforeninger har ligeledes ændret vedtægterne, så korttidsudlejning under 3 måneder ikke er tilladt. Det er væsentligt at undersøge, inden man køber. Hvis man ikke selv skal leje ud, er det måske en fordel, at det er besluttet i grundejerforeningen, at det ikke er tilladt i ejendommen, da det uden tvivl giver en del mere uro, når der er korttidsudlejning.Handelsomkostningerne løber typisk op i 9-12 pct. Hvad angår finansiering af købet, så er der flere danske pengeinstitutter der yder lån på det spanske marked. I spanske pengeinstitutter er belåningsgraden 60-70 pct., hvis man ikke har fast bopæl i Spanien – og op til 80 pct., hvis man har fast bopæl i Spanien. Lånet i de spanske banker skal normalt være tilbagebetalt, når den yngste ejer fylder 70. Der sker udlån med variabel og fast rente.

Boliger er til salg hos flere mæglere
Et vigtigt forhold at være opmærksom på er, at boligerne ikke kun er til salg hos én ejendomsmægler ad gangen som i Danmark – men hos flere på én gang. Finder man drømmeboligen, vil man opleve et pres fra mægleren om betaling af et reservationsbeløb – for at tage den af markedet. Typisk er det på 6.000-10.000 euro. Det anbefales, at depositum deponeres hos ens egen advokat.

Det er meget vigtigt, at man ser sig grundigt for f.eks., findes der ikke tilstandsrapporter og ejerskifteforsikringer, som vi kender det i Danmark. Man køber som beset – Cuerpo Cierto.
”Hvis man efter købet finder ud af, at kloakken er stoppet eller swimmingpoolen ikke virker, så er der ikke meget at gøre. Derfor – vær grundig i undersøgelsen af boligen. Man kan med fordel alliere sig med en lokal byggesagkyndig, typisk en arkitekt. Det koster måske 1.000 euro, men det er et lille beløb, der kan vise sig at være guld værd.”

Der er mange nye projekter, og der ses byggekraner over alt. Her udstedes der bankgaranti for betalingerne i byggeperioden. Efter færdiggørelsen udstedes der lovpligtige garantiforsikringer, hvor man i op til 10 år efter opførelsen har mulighed for at få skader, der stammer fra konstruktionsfejl, dækket af forsikringsselskabet. Desværre ser vi i øjeblikket megen byggesjusk på nybyggeri. Man har ganske enkelt for travlt, og det er svært af få kvalificerede håndværkere. Man kan ikke komme på byggepladsen og følge byggeriet, men man får adgang til en gennemgang lige før skødet skal underskrives ved notaren, og restkøbesummen betales.

Er ejendommen lovlig?
Man bør altid få sin advokat til at undersøge om ejendommen er lovlig. En del boliger er ikke lovligt opført eller korrekt tinglyst. Dette er igen kommet i myndighedernes søgelys. Man kan kun belåne den lovligt registrerede og tinglyste del af en ejendom, og de fleste pengeinstitutter belåner nu kun helt lovlige ejendomme. Det ulovlige byggeri på Costa del Sol har været mest omtalt i pressen, men det er reelt også et problem mange andre steder i landet, fortæller Mona Davidsen.
Der vedtages i øjeblikket love, der muliggør at mange ulovligt opførte ejendomme kan lovliggøres.
Det er en lang og tung papirgang, som kontoret naturligvis er behjælpelig med. I det hele taget er der mange forhold, som er meget anderledes end i Danmark, forklarer advokaten, og man skal gøre sig klart, at man ikke kan tænke ’dansk’.

”Der udarbejdes en kontrakt, og der deponeres 10% af købesummen hos sælgers advokat. Vi udarbejder slutsedlen på dansk til vores klienter og underskriver den på spansk med modpartens advokat. Hvis køber ikke gennemfører handlen, vil depositum være tabt. Hvis sælger fortryder, skal køber i princippet have depositum refunderet og modtage et tilsvarende beløb i erstatning. Det sker meget sjældent. Efter 4-8 uger underskrives skødet hos notaren, hvor restbeløbet betales til sælger, og nøglen udleveres til køber. Der er her den store forskel fra Danmark, at sælger får hele købesummen, når man underskriver skødet ved notar. Det vil sige, inden skødet er tinglyst i købers navn. Advokaten forbereder skødet og har ansvar for, at alt er undersøgt, så skødet kan blive tinglyst. De fleste klienter underskriver en notarfuldmagt, så advokaten kan underskrive skødet ved notaren, åbne en bankkonto, oprette forsyningskontrakter og tilmelde alt til automatisk betaling.” slutter Mona Davidsen.

Del denne artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest